Kutatási tevékenység

Kutatási tevékenység

Intézetünk kutatási palettája igen színes, hiszen állattenyésztésünk is az. Mindezek mellett a komoly tradíciókkal rendelkező hazai állattenyésztésünk az utóbbi években jelentős kihívásokkal néz szembe és állítja újabb és újabb feladatok elé a kollégáinkat. Dolgozunk magával az élőlénnyel, illetve azon belül foglalkozunk a szervezetében történő változásokkal, valamint a haszonállat környezetével, az őt érő különböző hatásokkal is. Alaptevékenységünk a gazdasági haszonállatok klasszikus nemesítése, ebből ágaznak szét az ehhez kapcsolódó különböző kutatások. Ezek a tenyésztés szervezése, tenyészértékbecslési eljárások fejlesztése, törzskönyvezés és küllemi bírálat fejlesztése, populációgenetikai vizsgálatok, beltenyésztettség és beltenyésztéses leromlás vizsgálat, markervizsgálatok, populációgenetikai vizsgálatok, alkalmazott sejtanalitika munkák, komplex andrológiai vizsgálatok, génmegőrzési munkák, in vitro és vivo embrió munkák, spermatológiai munkák gyepre alapozott állattenyésztéssel, technológiai fejlesztésekkel, állatjóléti és állatjólléti vizsgálatokkal, egészséges élelmiszer-alapanyagok előállításával, őssejttel és állati termékkel kapcsolatos kutatások. Munkatársaink

továbbá szimulációs modellezést, folyamattípusú rendszerek modellezését is végzik, valamint dolgoznak precíziós állattenyésztési technológiák alkalmazásán is.

A Kaposvári Campuson a helyben nemesített és fenntartott három államilag elismert nyúlfajtával (Pannon fehér, Pannon Ka és Pannon nagytestű), míg a keszthelyi Georgikon Campuson pedig a keszthelyi magyar nagyfehér sertésfajta alapító törzstenyészete működik.

Kutatási egységeink:

  • Állatnemesítési Tanszék
  • Állattenyésztés-technológiai és Állatjólléti Tanszék
  • Precíziós Állattenyésztési és Állattenyésztési Biotechnika Tanszék
  • Herceghalmi szaporodásbiológiai labor, haszonállat embrió előállító labor, spermatológiai labor, citogenetikai labor
  • Keszthelyi sejtanalitikai labor