Bemutatkozás

Bemutatkozás

Üdvözlöm Önöket az Állattenyésztési Tudományok Intézet minden munkatársa nevében!

Intézetünkben - röviden megfogalmazva - oktatási, kutatási és innovációs alaptevékenységeket látunk el. Mivel azonban Intézetünk, mint a mezőgazdasági kultúránk egyik legnagyobb múltú, egyik legnagyobb tradícióval bíró ágazatát, az állattenyésztést képviselő Intézet, így a tevékenységünk sokkal szerteágazóbb a fentiekben leírtaknál. Munkatársaink mindegyike ezer szállal kötődik szakmájához. Kollégáink a hagyományos állattenyésztési területek oktatása és kutatása mellett a jelenkor kihívásainak megfelelő modern, új tudományterületek (pl. precíziós és fenntartható állattenyésztés, állattenyésztési biotechnika, állattenyésztési genomika, one health… stb.) művelői is.

Mindezek mellett valljuk, hogy a „jó pásztor birkaszagú”, így kollegáinknak aktív kapcsolata van a szakma gyakorlati részével is. Az oktató és kutató beosztásban dolgozó kollégák mellett számos mérnök, technikus, szakképzett laboráns, és pénzügyi-adminisztrációs területen jelentős gyakorlattal bíró ügyintéző munkatársunk is van.

A hagyományos oktatói-kutatói utánpótlásnevelésen túl, a versenyszférában dolgozó, kvalifikált szakemberek is segítik az Intézet munkáját. Kiemelt partnerségben kezeljük a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Baka József Diagnosztikai, Onkoradiológiai, Kutatási és Oktatási Központ állattenyésztési szakmához köthető kutatási tevékenységeit is.

Disszeminációs tevékenységünk keretében rendszeresen szervezünk szakmai konferenciákat (pl. baromfi, nyúl, húsmarhatenyésztés, Ifjúsági Tudományos Fórum, Gödöllői Állattenyésztési Tudományos Nap, stb). Kollegáink tevőlegesen is részt vesznek a Dunántúl legnagyobb mezőgazdasági kiállításának (KÁN Egyetemi napok) szervezésében, lebonyolításában. Évente átlagosan 150-200 publikáció jelenik meg munkatársaink neve alatt.

Nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra, a gyakorlatiasságra és az állattenyésztési szakma közvélemény számára történő bemutatására, elismertségének növelésére. Elhivatott munkatársaink sokat megtesznek azért, hogy az érdeklődő diákból az állattenyésztő szakma elkötelezett szakembere váljon. Szeretnénk, ha hallgatóink számára a velünk eltöltött munka hozzájárulna ahhoz, hogy a MATE-s diákévek egy életre szóló emléket jelentenének.

Hisszük: „Az életet nem azok a napok jelentik, amelyek elmúltak, hanem azok, amelyekre emlékezünk.”

Kollégáimmal mindent megpróbálunk megtenni ezért, - hiszen mi is voltunk hallgatók -.

 

Dr. habil. Mezőszentgyörgyi Dávid,
​​​​​​​intézetigazgató